30. huhtikuuta 2014

Vappulounasta grillistä ajatuksella "mitähän jääkaapissa vielä jäljellä"...

Grilliherkkua Vappuaattona
 
Toissapäivän varhaisperunajämät, viimeiset possunfileen siivut ja yrttitahnaa.
 
Grilli niin kuumaksi että naapurikin haistaa palaneen rasvankäryn vaikka ei olisikaan kotona, äidiltä peritty valurautapannu kuumaksi grillissä, tippa öljyä ja viipaloidut perunat paistumaan.
 
Vieressä possufileeseen raidat, mausteet ja yläritilälle vetäytymään samalla kaataen loput marinadit kiponpohjalta possujen päälle.
 
Lihojen vetäytyessä kaadan Italiasta tunnetulta Luomupuutarhurilta hankittua persikkateetä jäiden kanssa lasiin...kas tässä tämä...
 
 
Ja tuhdisti yrttejä päälle!
 
Valmistusaika n.5 min ja sopisi minkä tahansa lihatalon mainoskuvaksi...
 
Sitten vaan nöyrästi treenikassinhakuun ja menoksi...heti kun selviää tämän herkun aiheuttamasta mielihyvästä muistaen eilisen illan suklaa-punaviini-Mestareiden liigapelin aiheuttaman kalorimäärän painavan vielä ranteissa.
 
 


28. huhtikuuta 2014

Röstiperunalle seuraa

Jotta ei jäisi ihan pottu orvoksi lautasella niin täytetään se kunnolla
 
Nopeapikkuiltapala-aikomukseni karkasi hieman käsistä mikä ei liene täällä päässä mikään kovin iso yllätys.
 
Piti vain hieman grillata lisukkeita mutta marinoin possunfileen valkosipulilla, sinappijauheella, chilillä, soijalla, hunajalla ja fariinisokerilla sekä broilernuijat BBQ-sekoituksella yrttejä unohtamatta.
 
Sitten siihen vielä yrttifocacciaa alusta asti, punaviinikastike, grillatut paprikat ja sipulinpuolikkaat niin kyllähän siinä hetki meni.
 
Kaiken kukkuraksi nopea kipaisu paikalliseen nestekaasukauppaan koska vahinko sattui jo edellisenä iltana kaasun herettyä loppumaan kesken kaiken (lue: Kylmää makkaraa).
 
Ja kun oli liukkaankelin, ruohikkopalon ja metsäpalon varoitukset annettu niin se oli siis todella kylmää makkaraa. Kuitenkin...
 
 
Siihen perintölautaselle taas kaikki niin sopuisasti mahtui että ihan pahaa teki. Ja iso maito.


 


Vanhat perunat kiertoon uusien tieltä

Omat röstiperunat kyytipojaksi grilliherkuille
 
Vielä oli kaapin pohjalla muutama peruna joten pitäähän ne käyttää uuden sadon tieltä näillä ruokien ostohinnoilla.
 
Muutamalla ranteenliikkeellä kuusi isompaa perunaa kuorittuna ja yleiskoneeseen raastinterä kun ei näitä kukaan käsin raasta. Terän koko se kuuluisa porkkanaraastekoko jota joka buffapöytä notkuu tai ainakin pitäisi.
 
Raastettujen perunoiden sekaan yksi kananmuna ja pari lusikkaa vehnäjauhoa pitämään kasassa sitten paistovaiheessa, onnistuu kyllä ilmankin. Rouhaisu suolaa, mustapippuria ja pari vanhaa juustonkantaa nekin raasteena sekaan. Loppusilaukseksi yrttiöljyä sekaan pari ruokalusikkaa niin että perunamassa muuttui kivasti ns. myrkynvihreäksi mutta yrttien ja valkosipulin makua ei voinut tässäkään unohtaa.
 
 
Sitten vaan kunnolla sekaisin, pannu kuumaksi ja paistelemaan öljyn ja voin sekoituksella. Paistoaika sen verran pitkä ettei ihan hullun kuumalla pannulla kannata alkaa polttamaan mutta kunnon rapea pinta hyvällä värillä ja toiselle puolelle sama juttu.
 

 
 
Lopuksi kaikki kymmenen, mitä tuosta massasta tuli, uuniin hetkeksi kypsymään ja odottelemaan lisukkeiden valmistusta. Ja niistä pian lisää...paitsi että näiden kanssa sopisi grillatut pihvitomaatinsiivut ja hyvä Mozzarella yrttiöljyn kanssa.