29. toukokuuta 2014

Ei lopu pöydästä tomaatit ihan heti!

Päärynä- ja Runkotomaatteja
 
Pitihän ne taas laittaa ja tuplasti viime vuoteen verrattuna.
 
Kolme keltaista päärynätomaattia ja viereen punaista runkotomaattia yhtä paljon.
 
 
Hyvä keksintö tuo kasvusäkki jossa ravinteet valmiina joten säkkeihin reiät ja tomaatit kasvamaan. Taimet maksoi 2,90€ kpl ja satoa tulee, jos viimevuotiseen satoon voi uskoa, niin paljon ettei kaikkea ehdi syödä tuoreena.
 
Mielenkiinnolla jään odottamaan onnistuuko homma ja millaista on keltainen salsakastike, grillattu runkotomaatti, punakeltainen tomaatti-sipulisalaatti, aurinkokuivatut keltaiset tomaatit...jne?
 
Pari muistettavaa eli jokapäiväinen kastelu ja se porottava aurinko joka on ylemmän kädessä.
 
 
Heinäkuussa 24.pvä
 
 
Alkaa olla kokoa mutta ei väriä.
 
Vettä joka päivä ja aurinkoa kun sille päälle sattuu...
 


 

28. toukokuuta 2014

Heinolan kylkien lopullinen herkkutulos...

Kivasti osui kohdilleen hyvällä alulla ja kärsivällisyydellä
 
Luin jostain artikkelin kotien runsaasta einesten käytöstä nykyisin vedoten kiireeseen jne jne...No opetelkaa perheen molemmat osapuolet kokkaamaan ja kännyt ja läppärit sivuun tunniksi illassa niin helpottaa kummasti seuraavankin päivän valmistelut.
 
Tässä kohtaa joku keksii että "hyvä sun on kun naisilla se on geeneissä ja itse harrastanut reilut 30v".
 
No ei se niin mene.
 
Se siitä avautumisesta...mistähän tuokin tuli pintaan?


 
Tein sittenkin marinadin öljypohjaisena eli rypsiöljyä, kuivattuja chilejä, valkosipulia, Italian tummaa hunajaa, sokeria, mustapippuria, paprikaa, savusuolaa, basilikaa, rucolaa, persiljaa, soijaa ja manteleita. Kaikki poralla tasaiseksi, nippanappa valuvaksi tummaksi sokeritahnaksi.
 
Tätä herkkua sitten lusikkatolkulla sivelemään eilen keitettyjen Heinolan herkkujen pintaan niin että kunnolla valuu. Annoin 3-4 tuntia tekeytyä huoneenlämmössä, sellaisen pitkän saunomisen ajan.
 
Ja sitten vielä uusi kerros ennen kuumaa grilliä.
 
 
Paahdoin pinnat hiljalleen laskeutuvan auringon ja punaviinilasin avulla samalla kolmeen kertaan lisäten marinadia niin että kyljen pinnat karamellisoituvat mukavan rapeiksi. Ja pitihän sitä pintaa hieman maistaakin.
 
Sitten yläritilälle mietoon lämpöön vielä tekeytymään. Kypsyys osui mukavasti kohdalle kun luista otti kiinni ja ne lähtivät helposti vetämällä irti. Joten varovaisuutta ettei kylki hajoa grilliin.
 
 
Sitten vain luiden välistä leikkaamaan ja lautaselle.
 
 
Pieni paprikasalaatti viereen, paahdettu patonki tomaatilla ja Milanon pizzajuustolla sekä kippoon dipiksi hunaja-yrtti-chili-paprika-valkosipuli-sun muuta-marinadia...
 
Voisin sanoa että parasta Ribbsiä mitä pienellä rahalla saa.
 
Niin ja se 1,2 kg riittää oikeasti vain kahdelle aikuiselle. Jätettiin teini ilman kun ei ollut ajoissa syömässä...no hän oli kesätöissä. Ruokin kyllä. 
 
 
 
 
 
 
 


27. toukokuuta 2014

Heinolan lähituottajan kylkiluut!

Jyväskylän serkun innoittamana laitettiin kyljet kypsymään
 
Huomenna tekee naapurit tikusta asiaa kun Helluntaiheilalle laitetaan kylkeä lautaselle, tarkoittaa siis sitä että vanhan kansan mukaan kesä on puikoissa...:)...!
 
Eli tarkoittaa vain sitä että tänään keitetyt, huomenna aamusta marinoidut, kyljet vie jumalaisen tuoksun grillissä paahtuessaan naapuriin. Kauimmaiset saattaa tulla jopa naapurikylästä asti...ehkä jeremies hyvinkäältä?
 
 
Liemeen veden lisäksi muutama pikku juttu eli karkea suola, mustapippuri, valkosipuli, laakerinlehti, maustepippuri, sokeri, sipuli, porkkana, timjami, tähtianis, paprika, lihaliemikuutio...eiköhän siinä tärkeimmät. Oman maun mukaan kannattaa mennä eli lihaliemellä, sipulilla ja porkkanallakin pärjää.
 
Omasta mielestäni tärkeintä on pitkä keittoaika hymyillen eli minulla meni 2 tuntia ja niin että vesi vain väreili hieman kannen alla...siis hymyillen...luut alkavat törröttää kuin laihalla otuksella ja haarukka painuu läpi kylki edellä. Lihaa oli 1,2 kg joka on sopiva raakapaino maksimissaan kolmelle aikuiselle. Minun mielestäni...ja koko kylki liemen alle kiehuessaan.
 
Katellaan se marinadi huomenna...en vielä ole varma onko kuiva vai öljypohjainen. Jos vaikka saisi uuden grillin hankittua illaksi.
 


Luomumozzarellaa sekä Salamia suoraan Milanosta ja MP-lehti suoraan postilaatikosta

Mozzarellaa, broileria ja moottoripyöriä
 
Sain taas henkilökohtaisen kuriirin tuomana kylmälähetyksen suoraan Milanosta jota en ollut osannut aavistaakaan.
 
Paketista löytyi Salamia, Luomumozzarellaa ja Luomupizzajuustoa sekä iso purkki tummaa hunajaa jossa maku on aivan muuta kuin kotimaan kaupan hyllyltä kaikkien Keski-Euroopan luonnon aromien korostamana. 
 
 
 
Salamista katosi heti puolet ohuina siivuina parempiin suihin ja loput meni yöllä ihan omin luvin.
Hunaja ja pizzajuusto jäi vielä odottelemaan, hetkeksi.
 
Kelikin oli kohdallaan ja juuri ostamaani, vasta Suomen grillaajien mielihyväksi tarkoitettu, sopivasti miedolla chilillä itse marinoitu TuliKuuma-broilerfile, paksu kuin kesäkurpitsa, loisti kirkkaana mielessäni niin eihän siinä sitten muuta voinut kuin laittaa jo parhaat hetkensä nähnyt grillini kuumaksi. 
 
Äitienpäivän Tsatzikin maku vielä suussa valmistin uuden, samanlaisen version paksusta Turkkilaisesta jogurtista jonka aavistin sopivan loistavasti kastikkeeksi annokseen.
 
Salaatit ja rucolat empimättä lautaselle, päälle tomaattia, punasipulia, balsamiviinietikka, oliiviöljyä ja mozzarellaviipaleita sekä rouhaisu mustapippuria.
 
Grillin loimusta hetken vetäytymisen jälkeen viipaloidut broilerfileet ja isolla lusikalla tuo Kreikan herkku päälle.
 
 
Jäi lehti lukematta herkullisen ruoan ja herkullisemman seuran takia, kielillä puhuttiin mutta samaa mieltä oltiin...Grappa...
 
Todella herkullista ja helppoa ilman Grappaakin mutta ole yhteydessä jos tarvetta ilmenee.


12. toukokuuta 2014

Salitreenit ja paluu arkeen

Mutta ei koko peli ole vielä menetetty!
 
Nyt sitä taas saa mutta maidolla ja perustuotteella...ei enää kuohu viini tai jäätee viilennä eikä tummapaahto tuoksu.
 
Mutta pienellä mielikuvituksella saa ihan mukavan iltapalan kun ottaa filepaketin auki ja alkaa grillaamaan sekä eilisiä herkkuja lautaselle pienellä Partymix perunaherkuilla aateloituna.
 
Kummasti sai pienen viban taas aikaan kun alkoi yhdistelemään mitä käteen osui.
 
 
Mukavasti istuu iso maito, lautasellinen varhaisperunasalaattia, pari filepalaa Dijon-sinapilla, grillatut paprikat, zatsiki ja suolaisia perunalastuja samalle lautaselle.
 
Aika hyvin nuo suolaiset perunalastut antoi sävärit annokseen. Kannattaa kokeilla, herättää kivasti puhetta ja saattaa saada jopa sulan hattuunsa.
 
Ja eiku pihamökkiin sadetta ja aamun aikaisia oravia odottelemaan...miksiköhän muuten kilot ei katoa vaikka miten kevyesti syö?


Brunssilla Äidit hereille!

Meni pikkuisen överiksi ruokamäärä per nuppi
 
Mutta kun talo oli tyhjillään jonkun kotimaisen orkesterin vierailun takia tuolla naapurikylässä niin annoin sitten karata vähän käsistä tämänkin kanssa...kaarroin siis kaupan pihaan eläkeläisten sekaan keskellä päivää...en aio mennä toiste...tosin nyt tiedän kaiken mitä on kylillä tapahtunut, ihme ja kumma.
 
Sain hyvän päivityksen lääkityksiin, keskustan mopopoikien aiheuttamaan meluun, rollaattorimalleihin, terveyskeskuspalveluihin ja kärryyn kaikkea ylimääräistä ja lompakon tyhjemmäksi. Ruoka on muuten ihmeen kallista.
 
Päätin iltapuhteeksi tehdä perheen äideille ja muille nälkäisille pienen brunssin koska aamu alkoi suurella osalla vasta lähempänä puoltapäivää, kiitos sen poikabändin.
 
Brunssi Äideille!
 
Prinssinakkeja
Viinisinappia
Cocktailpullia
Yrttipatonkia
Voisarvia salamilla, Auralla ja suolalla
Oliiveja
Paahdettua paprikaa
Zatsikia
Creme fraiscea
Hillottua punasipulia
Varhaisperunasalaattia
Tomaatilla ja juustolla täytettyä munakasrullaa
Pestoa
Basilikaa, rucolaa ja viinisuolaheinää
Tomaatti-Mozzarella-sipulisalaattia
Feta-avocadosalaattia
Oliiviöljyä ja Balsamiviinietikkaa
 
Kahvia
Jääteetä
Kuohuviiniä
 
Mansikoita, Ananasta ja Omenaa
 
 
Muutenhan tämä olisikin ollut ihan ok mutta kun ajatus oli täyttää alle 10 henkilön kuvut niin lipsahti n. 20 henkilölle eli tämän alkuviikon ruoka onkin vain syömistä vaille valmista.
 
Mukavasti siinä vierähti aika perunaa keittäessä ja paprikaa kaasugrillillä paahtamassa lauantain melkein puoleen yöhön samalla kun Volbeat kaahasi korvista sisään ja kylmä rypälemehu teki samalla tehtäväänsä, kohtuudella toki.
 
Kohokohta oli kuitenkin aamulla perheen pienten saapuminen ja ne sanat jotka hän sanoi pieni käsi puristaen juuri poimittuja valkovuokkoja...
 
Äiti! Kukkia!
 
 
 
 
 


5. toukokuuta 2014

Keltuaisia, sitruunaa, voita, kärsivällisyyttä ja vesihauteita!

Parsaa parhaimmillaan
 
Pakkohan se parsanippu oli ostaa ja kun viereisessä laarissa oli sitruunat somasti aseteltu niin eihän se muuta yllytystä enää tarvitse.
 
Mutta nuo kananmunat, ne on kyllä kaupasta ostettuna ihan kuraa vaikka "parasta ennen" olisi vielä kaukana edessä. Ihan sama paistaako pannulla häränsilmiä tai yrittää erotella keltuaisia Hollandaiseen niin ei meinaa kasassa pysyä millään.
 
Tuli vaan mieleeni kun tein tässä taannoin hyvin tuntemani Italialaisen luomuviljelijän luona Pohjois-Italiassa kakkupohjaa niin ne kananmunat oli tuoreita, taikina oli aivan kirkkaan keltainen ja kanat puski siinä silmien alla niitä lisää pienen kiekaisun saattelemana.
 
No se siitä...kuitenkin parsasta kuorimaveitsellä pinta pois ja kovat kannat reilusti puukolla pois. Suolavesi, johon lisäsin voita, kiehumaan ja sillä aikaa Hollandaisen kimppuun.
 
Keltuaiset pyöreäpohjaiseen kippoon joka sopii kivasti kattilan päälle joka ajaa hyvin vesihauteen asian. Keltuaisten sekaan suolaa ja sitruunamehua sekä sitten kunnon vispilä käteen. Rento ote vispilän varresta koska muutaman minuutin vatkaus alkaa heikompaa heikottamaan jos ei ole tottunut vispilän veivaamiseen.
 
Rentoa vispausta lämpimässä vesihauteessa niin että keltuaiset alkaa sakenemaan ja vispilällä pystyy kirjoittamaan sakenevaan massaan nimikirjaimensa tai jotain muuta järkevää. Sitten kippo pois hauteessa ja aletaan tipoittain lisäämään etukäteen sulatettua, jäähdytettyä voita josta hera poistettu ja taas vatkataan ja tällä kertaa sitten ripeä liike ettei kastike juoksetu.
 
Muutaman kerran kun tekee tämän kastikkeen niin oppii...ei ihan helppo mutta kärsivällisyyttä pyydän niin kyllä se syntyy.
 
Vielä parsojen kiehautus ja annosta kasaamaan...
 
 
Koristeeksi vielä yrttejä ja versoja niin kevään voikin julistaa alkaneeksi.
 
Jos nyt jollakulla jäi kaivelemaan kastikkeen hankaluus niin hommaa ainekset niin tulen apuun...jos sopii...ja kaikkien mielestä on vain yksi oikea tapa valmistaa ruokaa...se oma tapa...
 

Pitkästä aikaa alle 20€ / kg naudan takuumureaa!

Pippuripihviä teki heti miehen mieli
 
En voinut vastustaa tätä Suomessa ylihinnoiteltua tuotetta kun alle kaksikymppiä oli kerrankin ja mureuskin kohdallaan. Äkkiä vacuumi auki ja kunnon palat öljypohjaiseen chili-rose-mustapippurimarinaadiin pariksi päiväksi.
 
Jääkaapin lokeroista sitten kolme isohkoa Rosamundaa mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi suuresti arvostamani nuoren rouvashenkilön toimesta jota sain kädestä pitäen neuvoa, tarkoitan siis todella kädestäpitäen...ei hän siis huono kokki ole, ei ollenkaan.
 
Kuitenkin...sain myös rasvakeittimen kuumaksi ja siitä sitten Rosamundalastuja kypsymään ja sopivasti suolaa päälle paiston jälkeen.
 
Kastikekin syntyi kuin itsestään voista, pippureista, valko- ja keltasipulista, sinapista, suolasta, vasikkafondista (myivät -30% kun kaikki ei ymmärrä ostaa ajoissa), kermasta ja kuivatuista yrteistä. Vain pientä sipulien ja pippurien freesausta ja sitten kaikki ainekset kiehumaan tiukaksi herkuksi.
 
Voisinpa sanoa samaa itsestäni...pientä kokkihuumoria...
 
Ja sitten se itse takuumurea...kuumassa grillissä pinnat kiinni, kevyesti suolaa ja mustapippuria myllyistä ja sitten sisälämpömittari kylkeen kiinni sekä asetus +56C. Ja heti kun osuu asteet niin folion alle vetäytymään hetkeksi tai vetoon niin kuin TV-kasvot sanoo...ja vielä keittiöpyyhe päälle niin hyvää tulee.
 
 
Vielä tuoreet kasvikset pannun kautta ja voimakas punaviini lasiin kyllä kivasti alkoi olemaan nälkä.
 
Ottaahan se hieman enemmän aikaa mutta kyllä kannattaa kun ilta päättyy kynttilänvalossa pienten pippuroitujen jälkimakujen maisteluihin pihamökissä.


Vappupäivällistä jokamiehelle tutusta fileestä

Kaunista se on tämänkin kun vaan laittaa oikein esille
 
Sen verran Vapun kauniit kelit verotti että en ihan ole ehtinyt heti jakamaan tätä loistotuotetta kanssanne mutta nyt hoidetaan sekin alta pois...
 
Vapun tunnelmaan tuttuja tuotteita eli lihaisaa makkaraa, hyvää salaattia ja valkosipulilla sekä yrtillä aateloitua patonkia. Hauskinta tässä on että raaka-aineet eivät maksaneet juuri mitään, neljälle hengelle n.6€ mutta silti ihan riittävä sekoitettuna kaikella kuohujuomalla...
 
 
Ihan pikkuisen silmää esillelaittoon ja värien kontrasteihin niin syntyi mukavan värikäs annos joka pojan jääkaapin perustuotteista. Kuumaan grilliin viillellyt makkarat, lautasen pohjalle balsamicosiirappiraidat antamaan kivaa kirpakkuutta, perunasalaatti paranneltu fetalla, 
halpispatongit sivelty valkosipulilla ja yrttiöljyllä ennen paahtoa, terhakkaa persiljaa koristeeksi ja vielä sinappiraitaa niin että riittää.
 
Ihan nätti.