23. marraskuuta 2014

Possua täytettynä sunnuntain tapaan!

Kuohariaamiaisen jatkoksi vähän herkumpaa
 
Kuulin taannoin mainittavan vuohenjuuston ja kun possunulkofile oli vielä halvennuksessa kuuteen euroon kg, niin ajatus lähti...
 
Kivasti jääkaappi taas tyhjeni ja paljon menee hukkaankin kun vähän kasviksia kuorii mutta maku oli niin julman herkku kun rupesi lihaa leikkaamaan lautasella.
 
Muutamia vaiheita enemmän kuin kuin tuulihatuissa mutta eipä ollut kiire mihinkään salin jälkeen...
 
Ensin siis fileen aukileikkaus levyksi, kevyt nuijiminen kaiman avulla, isolla kädellä rouhittua mustapippuria ja suolaa. Päälle ohueksi siivuiksi leikattua sipulia, paprikaa ja vuohenjuustoa.
 
 
Seuraavaksi rullataan, isolla vartaalla kiinni jos ei löydy sidontaan oikeaa narua.
 
Vielä rullaan mausteet hierottuna pintaan eli paprikaa, suolaa ja mustapippuria...pannu kuumaksi ja kuivalla pannulla paahtoa niin että mausteetkin herää.
 
 
Vielä mittaria kylkeen ja 72C sisälämpötila niin voikin siirtyä lisäkkeen pariin.
 
Kaapin pohjalla lohui bataattia, makeaa paprikaa, sipulia, valkosipulia ja muutama peruna eli siitä sitten sekoitus pellille.
 
 
Päälle taas perusmakuja eli suolaa ja mustapippuria sekä oliiviöljyä.
Aika paljon sitä kuorimalla saa biojätettäkin aikaiseksi.
 
Välillä ehti saunomaankin kun herkut valmistui mutta kannatti kyllä odotella...liha vielä vetäytymään ettei liiat nesteet karkaa...tosin sekin vähä mikä irtosi piti siivilöidä ja kiehauttaa kerman kanssa kastikkeeksi.
 
Puukko käteen ja siivuja leikkuulaudalle...
 
 
Ei muuta...
 
 
Jaksaa taas ensi viikon vähän töitäkin tehdä.
 
Mutta että ne maut.
 
 



Vehnäjauhoista tuli mieleen...

Pitihän sitä taas jotain leipoa niin miksei sitten tuulihattuja
 
Katkaravut sulamaan siivilään ajoissa ja sitten vaan vesi ja voi kattilaan kiehahtamaan.
Joukkoon tarpeeksi vehnäjauhoja ja kun massa jäähtyi niin kananmunat yksitellen sekaan ja kova vatkaus joka munan jälkeen.
 
Lusikallisia pellille ja paistumaan.
 
Sillä aikaa katkaravut pieneksi silpuksi, tuorejuusto, tillinsilppu, chili, suola, mustapippuri, sitruuna ja loraus kermaa sekaan niin jopa tuli oiva täyte.
 
POSSE!
 
 
Viillon väliin pari ohutta siivua suolattuja luumutomaattisiivuja täytteen kanssa, kyllä kelpasi.
 
Lasissa kuivaa kuohuvaa ja kevyttä äijähuumoria niin kyllähän siitä ihan mukavan lauantain sai muodostumaan.
 
 


17. marraskuuta 2014

Lohisalaattia treeniherkkuna

Pientä iltapalaa treenien jälkeen
 
Kaupasta piti hakea romainea ja esipaistetut sämpylät, muuten olikin kaikki kaapissa.
Kummasti kertyy juttuja mitkä menee roskiin aika helposti jos aina vaan hakee lisää isolla rahalla.
Siispä jatkossakin silmät auki ennen kuin laatii kauppalistaa.
 
Ensin halkaistuihin sämpylöihin oliiviöljyä, valkosipulimurskaa, parmesania ja Aura-juustoa raastettuna.
Kuumaan uuniin 10 min paahtumaan ja ruoan tuoksu alkoi taas levitä ilmaan.
 
Vähän jääruukkua ja romainea pesun kautta käsin repimällä lautaselle.
Pikkasen nahkea omena kuorettomina paloina päälle, viinirypäleet kokonaisena ja halkaistut miniluumutomaatit sinne tänne.
 
Kurkkua, fetapaloja ja eilinen lohifile sekä ympärille vielä makeaa suippopaprikaa ja keitetyt kananmunat päälle.
 
 
Kostukkeeksi vielä majoneesia johon sekaan tippa etikkaa, sinappia, suolaa, mustapippuria ja appelsiinimehua hedelmälihoineen. Kansi purkin päälle ja kova ravistus niin tulee mukavan sileä kastike loppusilaukseksi.
 
 


14. marraskuuta 2014

Perjantai ja yösaunaa kuumentamaan...Mo brothers...!

Pientä illallista melko vilkkaan viikon jälkeen
 
En tiedä mistä kimmo...ke tuli mutta taas oli järjetön mieliteko kun piti hakea vain perusjääkaapintäyttölasti kaupasta...olipa pitkä ja oikein kirjoitettu sana.
 
No kuitenkin kun grillaaminen pimeällä on hieman onnen kauppaa niin sulatin voin, toiseen kattilaan rakuunaa, sipulia, valkoviiniä, valkoviinietikkaa, loraus vettä, persiljaa, suola ja mustapippuri myllystä ja redusoimaan lientä.
 
Kananmunankeltuaiset kulhoon eli itse tehty Bearnaise...älkää niitä jauheita edes kuvitelko...täyttä kuraa, sorry mutta makukysymys.
 
Samalla perunaa viipaleiksi ja valkosipulisoseen kanssa pannun kautta voita, suolaa ja mustapippuria unohtamatta uuniin n. 30 min ja melkein parisataa astetta.
 
Viereen vielä tuoreet, käsin valitut herkkusienet, parsakaalia ja porkkanaa voissa paistettuna.
 
Pihveihin tiukka pinta ja mausteet pintaan sekä sitten vetäytymään folion ja pyyhkeen alle.
 
Täydellistä.
 
 
Siitä sitten vaan oman tunnon mukaan kokoamaan. Juomaksi runsasta ja voimakasta punaviiniä...ihan kuin peiliin katsoisi.
 
Bearnaise onnistui yli kaiken, voisi sanoa että paras mitä ikinä itse tehnyt..."kevyen" oloista, runsaasti ilmaa ja sulaa suuhun mutta maku säilyy pitkään ja vie mennessään.
 
Mowemberin aikaan omista viiksistä löytyy pitkähkö jälkimaku...
 
 
Hieman överiksi meni...omaan makuun 58C olisi ok...tämä yli 60C mutta silti punertaa kun antaa levätä.

 
Ja nyt sinne saunan lämpöön...!
 
Musana Eminem ja Mockingbird.


4. marraskuuta 2014

Mowemberinkin vuoksi herkkuja, ne ketkä tietää ei kerro...!

Patonki, katkaravut ja Aurajuusto kainalossa viinin hakuun
 
Kyllähän pitkäripaisen tätsy vähän katteli kun laitoin kassahihnalle shamppanjan ja punaviinin jonka hyllyreunan kyltti oli ryhdikäs, paprikainen, runsas, suoraselkäinen, raavas, olisitpa autossani kun ajan ruuhkassa-kyltti...tai jotain sinne päin...katkaravut, Auran ja patongin...sanoi että eivät kuulu ihan meidän valikoimaan.
 
No pieni saliagre jäi päälle ja tuli pieni erehdys...
 
Pieni iltapala siis etanoista ja katkaravuista oli pakko saada.
 
 
Etanat sitten alle ja katkat jäisenä päälle.
Rouhaisu suolaa koska hieman vettähän tulee kun sulaminen alkaa mutta turha sulatella siivilässä ja hävittää makua sen mukana.
 
Päälle vielä soseutettua, tuoretta valkosipulia, Aura-juustoa ja hieman voita.
 
Patonki saa kypsyytenä aika pian eli välillä ne ulos uunista ja sitten loppukypsennys muille herkuille.
 
Saliruokaa siis?

 
Niin ne vaan kivasti soljuu alas kuohuvan kanssa eikä punaviinikään ollut pahasta.
 
Patongilla Aura-suola-valkosipuli-voisula talteen niin että ei jäänyt mitään nuoleskeltaa jälkipolville.
 
 
 


1. marraskuuta 2014

Tuli makeannälkä ja 1v, 2v ja 17v eli se oikea syy...

Tyrmäävä suklaaherkku
 
Harvemmin tulee puuhattua näitä kun harvemmin täyttää 17v...
 
Mutta kuitenkin paljon kaakaota, sokeria, kananmunia, leivinjauhetta, kananmunia, lisää sokeria, tuorejuustoa, kuohukermaa, voita, taloussuklaata, lisää kermaa...vatkain, siivilä, desin mitta...ja muutama kattila, kuppi, lasi sekä shiraz...
 
Tästä lähti.
 
 
Sokeri ja kananmunat valkoiseksi vaahdoksi johon pystyy kirjoittamaan sanan Julle ennen kuin se katoaa. Sitten sekaan nostellen kuivat aineet sekoitettuna ja siivilän läpi eli leivinjauhe, jauhot, kaakao ja pieni lisäsokeri sekä sulatettu voi-taloussuklaatahna vuorotellen.
 
Massa vuokaan ja uuniin kypsymään.
 
 
 
Hyvää tuli kun rauhassa samalla keitteli taas ribsejä ja malttoi olla avaamatta uunia liian aikaisin.
Vähän kun jäähtyi eli yön yli niin leikkaus kahteen osaan, kostutus maidolla, väliin kermavaahtoa, tuorejuustoa, sokeria ja kaakaota sellainen 3cm paksuinen tahna.
 
Sitten vaan taas suklaan sulatukseen ja kerman kiehautukseen.
Oli sitten joka paikassa suklaakuorrutetta mutta ainahan tuon siivottua saa jos suvussa on pieni, ketun näköinen sheltti...
 
 
Salille.