31. lokakuuta 2013

Taas liikaa puuroa keitetty!

 
Parmesan-porkkanasämpylät aamupuurosta
 
Onneksi näppärä isä keksi ottaa lopun puuron talteen eli n.5dl ennen kuin kukaan kuivatti sitä kattilan pohjalle.
 
Ja tämähän on maailman yksikertaisin homma johon tarvitaan pussi kuivahiivaa, 5dl hieman kädenlämpöistä kuumempaa vettä, puuronrippeet, eilinen porkkanaraasteenloppu n.1dl, Parmesan- tai jotain muuta juustoraastetta, suolaa vain kahvilusikan kärjellä, vehnäjauhoja (löysin vehnäleseitäkin jemmasta) ja yleiskone.
 
 
Sitten vaan vesi, puuro ja hiiva kulhonpohjalle. Anna hetken pyöriä yleiskoneessa minimiteholla että tulee tasainen velli ja hiiva alkaa heräillä (herää yhtä hitaasti kuin teinit). Sitten sekaan porkkanaraaste, raastetut juustonkannat (jätä vähän jemmaan), suolaa jos tunnet tarvetta, vehnäleseitä n.2dl, vehnäjauhoja 8-10dl.
 
Anna taikinan vaivatua kunnes hieman näyttää irtoavan reunalta ja yleiskone alkaa kevyesti mouruamaan ihan kuin ajaisi liian isolla vaihteella eikä vääntö riitä...nuhapumppukuskit tietää tunteen. Paras taikina on kun massa on hieman löysä eli nippanappa tarttuu sormiin ja luulet että ei h.......i tämä onnistu...mutta ota silti taikina toiseen kulhoon kohoamaan mutta laita ensin kohotuskulhon pohjalle hieman vehnäjauhoja ja kädet kanssa jauhoon niin taikinaa on helpompi käsitellä (jauhotetuilla käsillä saa vaimon, tyttöystävän tai vaikka anopin, no ei anopin, hameeseen kivan kämmenen jäljen niin että hän ei huomaa sitä itse...jos tiedät mitä tarkoitan). Jätä taikina kohoamaan n.20min liinalla peitettynä.
 
Kun kohonnut melkein kaksinkertaiseksi, niin kaada koko setti jauhotetulle pöydälle ja leivo siitä jauhojen avulla pitkä patonki. Sitten vain leikkaa sopiviksi paloiksi pellille (kova jätkä leikkaa puukolla eikä tunnusta pöytään tulevia, syviä viiltoja omikseen) ja kohota vielä kymmenisen minuuttia.
 
 
Ennen uuniin laittoa voitele oliiviöljyllä tai jollain mausteöljyllä esimerkiksi fetan tai aurinkokuivatun tomaatin mausteöljyllä lisäkiksin saamiseksi ja sitten se loppu, raastettu Parmesan tai muu juusto pinnalle ja uuniin n.10 min ja 200-220 astetta.
 
Ja tässä lopputulos!
 
 
Törkeen hyvää lämpimänä...voita päälle niin että valuu pitkin leukaa syödessä...
 
 
 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti